Mekanisk musik

Af
| DMT Årgang 9 (1934) nr. 03 - side 62-63

Artiklen er indscannet fra det trykte magasin; der tages forbehold for fejl

  • Annonce

    Kunstpauser

MEKANISK MUSIK

VED JURGEN BÅLZER

llegal:
Cl.: Columbia (Skandinavisk Grammofon A/S)
HMV.: His Masters Voice
Pol.: Polydor og Polyphon (Nordisk Polyphon A/S)
Br.: Brunswick

11 J. S. Bach: 1. brandenburgske koneert i f-dur. (ffi NIN"". DB. 2033-34 å 6,50 kr.).

Det er en meget tiltalende Bach-optagelse ved Ecole normales kammerorkester under Cortots ledelse. Ikke helt konsekvent i det dynamiske, men klangligt oll tempomæssigt tilfredsstillende. Continuoen har her for en gangs skyld (let uundværlige cembalo og stemmens udsættelse er meget stilfuld.

/1 Mozart: Klaverkoncert i d-moll. K,5chel. 466. (HMV. DB. 2118-21 å 6,50 kr.)

Hvis det er muligt at overtræffe det mozart-spil Edwin Fischer præsterer i den i forrige nr. anmeldte A-dur sonate, så gør han det selv her. Især er romancen så skøn, at vi anbefaler, hvis hele serien er uoverkommelig, da blot at anskaffe denne plade. (DB. 2120.) Optagelsen er tillige en af de smukkeste løsninger af det optagelsesteknisk-vanskelige problem: klaver med orkester.

// Rrahms: Trio i es-dur. (HNil V. DB. 2105-08 å 6,50 kr.).

Den brahmske horn-trio er et af hans lettest tilgængelige værker, men desværre sjældent hørt. Så meget mere glæ(ler man sig over denne fremragende optagelse ved Rudolf Serkin, Adolf Busch og Aubrey Brain. Det af grammofonteknikerne så frygtede valdhorn står helt igennem smukt og klart.

// Wagner: Sørgemarsch af »Ragnarok«. (Pol. 67054, 6,50 kr.).

Der er en ganske sjælden tonevidde over denne optagelse, der iøvrigt er en af de smukkeste Wagner-gengivelser, Furtwångler har præsteret med Berliner filharmonikerne.

11 Otto Nicolaj: »De Igstige koner i 1Vindsor«. (Forkortet form.) (Pol.19770, 5,00 plus 95273 å 6,50 kr.).

Nicolajs »komisk-fantastiske opera rummer så megen god musik, at det er

med fuld føje, at Polyphon indlemmer den i sin prægtige »Kurzoper«-serie, der i forvejen rummer bl. a. »Jægerbruden«, »Carmen« og »Barberen« i denne lettilgængelige form. - 'Ouverturen er indspillet under Julius Kopsch, selve operaen under Hermann Weigert. Ensemblet tæller nogle af Berliner statsoperaens bedste navne: Margret Pfahl (Frau Fluth), Else Ruziezka (Frau Reich) og Eduard Kandl. (Falstaff).

11 Debussy: Préludes, premier livre« (No. 1-12.) (HMV. DA. 1240-44 å 4,50 kr. plus DB. 1593, 6,50 kr.).

Cortot er vel den pianist, der kommer mesteren Gieseking nærmest, når det gælder gengivelsen af Debussys klaverværker med deres ganske specielle teknik. Disse plader er i klanglig henseende meget nær ved den fuldendte klavergengivelse.

/1 JAZZ. Cab Calloways udgave af »St. Louis Blues« (Br.) står meget højt både blandt de talrige fortolkninger af denne klassiske melodi og bla'ndt. hans egne præstationer. Der er som sædvanlig ikke ofret meget på arrangementet, musikerne spiller dejligt lige ud ad landevejen, og Calloways sang kan ikke beskrives på mindre end en spalte. Art Tatum, hvis fænomenale indspilning af »Tiger rag« ikke er glemt, har begået en ny plade, »Tea for two« og »Sophisticated lady« (Br.), i samme virtuose stil. De fleste vil nok foretrække en enklere pianostil; men man må beundre, hva(1 manden kan få ud af et klaver. Boswell sisters' »Coffee in the morning and kisses in the night« (Br.) er en lille smule under deres standardydelser. Erik Tuxens orkester har for en gangs skyld igen en god plade, »Maggiduddi« og »En lille Rystedans« (Pol.). De to gamle revyviser er taget til udgangspunkt for hot-arrangementer og fine soli.

Fletcher Henderson, der har et af (le ældste negerorkestre, har en ualmindelig god hot-plade, »Queer notions« og »It's the talk of Ihe town« (Cl.), i en r,å og brillant tuttistil, med solo af 13tenorsaxofonens mester Coleman Ha Nvkins, hvis mærkelige åndeløse variationsteknik er blevet forbilledlig. Benn_v Goodmans orkester møder med en god danseplade, »Ain't cha glad« (Cl.). Arm

st ro n gs indspilning af Carinicliaels »Snoivball« (MIV.) er ret stillestående i refrainsangen, men med smu Ue trompctsoli. For de mennesker, der aldrig har hørt en tango spillet rigtigt og det hører man ikke her i landet m I-~'~ anbefales José Melins. argentinske orkester, som har udsendt en ny plade, »Florentino« (Cl.). I den udførelse er tango ligefrem prisværdig.