Årets UNM festival (festival for ung nordisk musik) afholdes på Island og starter i dag, den 28. august og løber til den 2. september. I den anledning har Seismograf talt med formand for UNM i Danmark og komponist Mette Nielsen.
Hvad er formålet med UNM?
Formål er faktisk ikke noget, vedtægterne direkte beskriver, men vi har selvfølgelig talt en del om det i UNM. I Danmark særligt, da vi sidste år selv arrangerede festivalen. Jeg ser det som to sideordnede mål: 1) At præsentere den yngste generation af nordiske komponisters musik for et så bredt publikum som muligt og 2) at skabe mulighed for at de yngste komponister kan møde hinanden på tværs af de nordiske lande. På UNM møder man sin egen generation af komponister, og man bliver præsenteret for et bredt udsnit af idéer og strømninger. Det er en vigtig del af komponistuddannelsen, og for de af os der er med til at arrangere festivalerne, er det en utroligt effektiv uddannelse i den mere praktiske side af det at være komponist.
På UNM møder man sin egen generation af komponister, og man bliver præsenteret for et bredt udsnit af idéer og strømninger.
Kan du sige noget om, hvordan UNM har udviklet sig siden sin start i 1946?
Da festivalen startede, var den meget tæt knyttet til konservatorierne. Det var konservatoriestuderende, der deltog, og de deltagendes rejse til festivalerne blev, så vidt jeg ved, også finansieret af konservatorierne. I dag er festivalen økonomisk uafhængig af konservatorierne (selvom de stadig viser os velvilje – økonomisk samt ved at afholde nogle koncerter og seminarer), desuden kan man sagtens deltage som komponist uden at være konservatoriestuderende. Alle fem lande (Sverige, Norge, Danmark, Island, Finland og Åland) var heller ikke med fra starten - Island kom først med i 1974. Noget særligt ved UNM er at den, selvom det er en af de ældste festivaler for ny musik, altid er en helt ny festival. Det ligger i organisationen at man kun kan være med til at arrangere festivalen én gang. Hvert år er det derfor et helt nyt hold der arrangerer festivalen, et hold der som hovedregel ikke har lavet en festival før.
Hvad er fokus for UNM 2012 på Island?
Temaet i år er 'Music Innovation'. Der vil blandt andet være en workshop ('The Sound of Things') med den islandske komponist Halldór Úlfarsson og hans værk 'Halldorophon'. Workshoppen vil dreje sig om det at udvikle sine egne 'instrumenter'.
Hvordan passer de syv danske komponister, der er udvalgt til årets festival, til temaet?
Det er altid en udfordring at få årets udvalgte kompositioner til at passe ind i det tema, der er valgt, da det ikke er en normalt kurateret festival, men stykker udvalgt fuldstændig uafhængigt af hinanden af i alt 15 jurymedlemmer. Fra Danmark passer især Jens Peter Møllers værk rigtig godt ind i årets tema med sin strygekvartet for fire percussionister, der spiller på nodestativer.
På hjemmesiden for UMN, ligger festivalprogrammet samt beskrivelser af festivalens koncerter, seminarer og workshops.