Musik og musikliv

Af
| DMT Årgang 14 (1939) nr. 07 - side 172-173

Artiklen er indscannet fra det trykte magasin; der tages forbehold for fejl

  • Annonce

    Arbitrary

MUSIK OG MUSIKLIV

/1 Finn Høffdings 1. symfoni »Symfonia impetuosa«, (ler under ledelse af Erik. Tuxen skulde have været opført i radioen torsdag d. 10. aug. blev udskudt til fordel for en mindekoncert, for den nylig afdøde komponist August Enna.

11 En afdeling engelsk musik samme aften, ligeledes under T'uxen, udsendtes heldigvis efter programmet. Der opførtes en London Ouverture af John Ireland. og variationer for strygeorkester af den yngre Benjamin Britten. Det sidste værk var det interessanteste; de enkelte variationer var vel stærkt søgende og experimenterende, men delvis fortrinlige i orkestrering og udformn ing.

/1 Komponisten Pietro Mascagni har i Rom fået tildelt »Accademia di S. Cecilia«s store medaille. P~æsidenten. for akademiet holdt en tale for komponisten, hvor han begejstret omtalte dennes omfattende livsværk. Herhjemme er Mascagni væsentligst kendt som komponisten til den endnu ofte opførte »tragiske operette« Cavalleria rusticana.

fi Den I. internationale musikerkonkurrence i Genf's konservatorium fandt sted fra d. 27. Juni til d. 8. Juli, og blev en stor succes. Af 167 anmeldte kandidater indfandt 157 sig til den indledende prøve og 51 blev udvalgt til den endelige konkurrence.

Konkurrencens vindere blev: fløjte: André Jaunet (Frankrig), obo: Paul Valentin (Frankrig), klarinet-. R. Gugolz (Schweiz), sang: Maria Stader (Schweiz) og Fritz Ollendorf (Tyskland), klaver: A. Benedetti-i Nlichelangeli (Italien).

Slutkoncerten, hvor vinderne optrådte med orkester under ledelse af Ansermet, fandt sted i Victoria-Hall for udsolgt hus og transmitterede bl. a. af National Broadeast. (Amerika), Radio Paris og Polskie Radio.

Det meddeles, at det er meningen at lade den 2' konkurrence finde sted i 1940.

/1 Tyskland har indstiftet en årlig musikpris på 15.000 RM., der skal tilfalde en eller flere komponister, hvis musik man i særlig grad anser for at være fremtidspræget.

11 Der er i år seks konkurrenter til den berømte franske »Prix de Rome«: Désenclos, Gallois-""Montbrun, Grunenwald, Lannoy, i Nlaillard-Verger og Sancan; måske vil et af de navne komme til at præge fremtidens musik.

11 1faj-juni-hæftet af »La Revue musicale« er helliget komponisten Igor Strawinsk,q, og adskillige kendte musikforfattere og komponister hylder ham. Af artiklerne fremhæves: Honegger: »Strawinsky, homme de métier«. Cortot: »Strawinsky, le piano et les pianistes«. Milhaud: »A propos d'une premiére audition d'Igor Strawinsky«. Desuden findes der bidrag bl. a. af Lifar, Aurie o. a.; men man savner den internationale hyldest bl. a. fra England, de skandinaviske lande og sydøst-europa, der skylder Strawinsky så meget.

1/ 1 Jerusalem er der grundlagt et nyt tidsskrift for sammenlignende musikvidenskab med Robert Lachmann som direktør.

/1 Man har genfundet en trio af Brahms, og det er meningen, at den snart vil blive udgivet på tysk forlag.

// La Revue musicale meddeler, at dirigenten Carl Schuricht har fundet en symfoni af Mozart skrevet i Salzburg 1780.

11 Den tyske dirigent Hans Lenzer, tidligere statsteatret i Kassel, er udnævnt til kapelmester ved Berlins stats

opera.

11 Julius Patzak, Miinchen, er af Hitler blevet udnævnt til kammersanger.

11 Dirigenten Hans Weissbach, (ler nylig har tiltrådt stillingen som I. dirigent ved Wiens radio, skal desuden med Wiener- symfonikerne gennemføre dette års abonnementskoncerter.

/1 Amas Jårnefelt den finske dirigent og komponist fyldte 70 år d. 14. august.

11 Ralph Kubelik, søn af den kendte violinist Johan K., er udnævnt til kapelmester ved Brno's tjekkiske teater.

11 Furtwångler skal lede 10 store philharmoniske koncerter i Berlin i den kommende sæson; men om orkestret og han kommer på den planlagte gæste~ tourné til Japan, er vist tvivlsomt.

11 Ved en koncert i dansk radio d. 17. august opførtes et nyt arbejde af Jørgen Bentzon »Intermezzo espressivo«, kammerkoncert nr. 2 og den ofte spillede »Dansesuite« af Bårtok.

Deutschlandssender udsendte d. 18. august en ungarsk koncert, hvor Bårtok var repræsenteret ved flere mindre arbejder - bearbejdelser af ungarske og rumænske folkesange - og ved een sats af et af hans hovedværker: »Musik for strygere, slagtøj og celesta«. Af det samme arbejde blev som bekendt to satser opført ved en torsdagskoncert i dansk radio i februar 1939. Værket er

flere gange blevet opført I sin helhed. bl. a. i Schweiz, Frankrig og England.

// Carl Nielsens suite for strygere op. 1 blev d. 21. august opført ved en koncert i Lodz, Polen og transmitteret over Warszawas radio.

1/ Benjamin Brittens »Variationer over et tema af Frank Bridge« der blev opført i radioen i august, genopførtes d. 11. september. Desuden spilledes en koncert for Bratsch og orkester af W. IValton med Christian Espensen som solist og en ouverture til komedien »hvepsene« af Williams. Koncerten lededes af Etik Tuxen.

// Tirsdag d. 12. september spillede den fortrinlige nye bh--.eserkvintet ny musik i radioen. Der blev spillet arbejder bl. a. af Erling Brene og Herinann D. Koppel.

T'agn Holmboe.