© Kasper Vang

Organisten og orgelbyggeren

Orglet er et skægt instrument. Over to tusind år på bagen og et tungt, kristent åg. Men orglet er ikke længere så støvet. Det bliver pillet fra hinanden, dekonstrueret, genopdaget og sat ind i nye musikalske sammenhænge. Lyt Dybt besøger organisten Christian Rønn og orgelbyggeren Ea Borre, der begge modarbejder deres oprindelige metier og forsøger at gå til det gamle instrument på utraditionelle måder.
Podcast: Lyt Dybt
  • Annonce

    Annoncér hos Seismograf

Afsnittet kan også høres i din foretrukne podcast-app (søg på Lyt Dybt) eller via SoundCloud.

Det er orgeltid hos Lyt Dybt. Tid til at genbesøge det over to tusind år gamle instrument, der er en mellemting mellem et tangentinstrument og et blæseinstrument; orglet spilles via et klaviatur, men klangen minder mere om en fløjte. Det skægge instrument med den lange, tunge historie.

Pibeorglet har siden den tidlige middelalder været en integreret del af den kristne kirkes liturgi, og størstedelen af den musik, der er skrevet for orgel, er derfor at regne for religiøs musik.

Frigjort af kirken
Men i løbet af de seneste 200 år er orglet lige så langsomt sluppet fri af sit religiøse åg, og orglet indgår også i en sekulær musikhistorie. Det er især fra omkring 1940’erne og frem, at de modernistiske komponister begynder at fatte interesse for orglet; ungarske György Ligeti, amerikanske Philip Glass og argentinsk-tyske Mauricio Kagel er eksempler på komponister, som alle skrev nogle af karrierens hovedværker for orgel.  

Herhjemme har også en del komponister i anden halvdel af det 20. århundrede skrevet for orglet, eksempelvis Per Nørgård (hvis nyligt udgivne album Orgelbogen · Canon er anmeldt af Svend Hvidtfelt Nielsen her), Bent Lorentzen og naturligvis fluxuskomponisten Henning Christiansen.

De moderne komponister går til instrumentet med meget forskellige både kompositoriske og performative tilgange. Det bliver pillet fra hinanden, dekonstrueret, genopdaget og sat ind i nye sammenhænge.

Besøg hos to nytænkere
Vi skal i dette afsnit af Lyt Dybt møde to mennesker, som beskæftiger sig med orglet på hver deres både eksperimenterende og nytænkende måde:

Organisten og komponisten Christian Rønn, der er aktuel med Broken Air – en meget improviseret og elektronisk klingende orgelplade, der er optaget i Søborg Kirke i 2016 under Spir Festival. 

Og Ea Borre, der er uddannet fra Det Jyske Kunstakademi, men herefter også har taget uddannelsen som orgelbygger. Hun kombinerer de to baggrunde i sit skulpturelle arbejde, der er dybt inspireret af orgelmekanik, og hun overfører orgelprincipper til skulpturer og installationer.

Velkommen ind i orglet med organisten og orgelbyggeren.

Fokusartikler