Gå til hovedindhold
SEISMOGRAF

English

Alle ArtiklerOversigt over alt indhold

FokusI dybden med ét emne

Peerpeer-reviewed content

PodcastHvis du hellere vil lytte

DMTDansk Musik Tidsskrift 1925-2010

Nyhedsbrev

Annoncering

Om Seismograf

Jakob Weigand Goetz

Begreb

Teksturel musik

Teksturel musik er musik, der er bygget op omkring teksturer. En tekstur er noget andet end en struktur, som György Ligeti har gjort opmærksom på. I en struktur kan man skelne enkeltdelene, som der er et forhold imellem, i en tekstur oplever man et væv, en masse, en sky af toner og lyde. Teksturel musik kommer for alvor på banen i 1960'erne med værker af Iannis Xenakis og Ligeti selv.

Af
28. Juni 2012
Begreb

Glitch

"Glitch" er betegnelsen for en elektronisk fejl, der får et apparat til at køre med nedsat eller problematisk funktionalitet. I den elektroniske musik, blev glitch i 1990'erne gjort til betegnelsen for en stilart, der tog udgangspunkt i de hak og spring, der opstår, når man afspiller en beskadiget cd. Disse lyde blev snart suppleret af andre mislyde og bilyde fra elektronisk hardware (brummen, klikken, knitren, susen etc.) Disse lyde bliver samplet og brugt som råmateriale i kompositioner, der musikalsk spænder fra Ovals organiske fraseringer til Ryoji Ikedas stramme klik-minimalisme.

Af
28. Juni 2012
Begreb

Elektronisk musik

Elektronisk musik er musik, der ikke spilles på akustiske instrumenter, men fremkommer gennem komposition i lyd, især på computer. Der var en gang, hvor musique concrète ikke blev betragtet som elektronisk musik af ideologiske grunde, men en sådan frasortering er hverken relevant eller hensigtsmæssig i dag. Elektronisk musik er således langt hen ad vejen synonymt med det, der ofte kaldes "elektroakustisk musik" - en absurd, omend traditionsrig betegnelse (hvorfor ’akustisk’?). Begrebet elektronisk musik er dog bredere og omfatter også electronica og mere populærmusikalske fænomener.

Af
27. Juni 2012

Jakob Weigand Goetz

Skribent

Skrevet af

Eivind Buene. © Lars Skaaning
kritik

Det almenmenneskelige i stor europæisk musik

Den norske komponist Eivind Buenes debut som romanforfatter, »Enmannsorkester«, næres af et tæt forhold til kompositionsmusik.

Af
Jakob Weigand Goetz
18. april 2010
Nils Petter Molvaer: »Hamada«. © Sula Records
kritik

Helt ufarligt, men ekstremt lækkert

Nils Petter Molvaer leverer overbevisende ambiente lydlandskaber på albummet »Hamada«, mens Autechres nye album ikke er værd at bruge energi på.

Af
Jakob Weigand Goetz
26. Marts 2010
Christian Wallumrød Ensemble: »Fabula Suite Lugano«. © ECM
kritik

Uforfærdet crossgenre viser nye veje

Trods manglende stramhed demonstrerer Christian Wallumrød Ensemble med ECM-albummet »Fabula Suite Lugano«, at det kan være en fordel at bevæge sig på tværs af traditionelle genreskel.

Af
Jakob Weigand Goetz
23. Marts 2010
Hans Abrahamsen: »Schnee«. © Winter & Winter
kritik

Schnee und Verkehrslärm

Ensemble Recherches indspilning af Hans Abrahamsens »Schnee« lider kraftigt under en ekstern støjkilde.

Af
Jakob Weigand Goetz
22. Marts 2010
Bane Ane: »Anish Music Too & Free«. © Jenka Music
kritik

Poppet electronica og blød rock

Med »Anish Music Too & Free« fremviser Band Ane stilpluralisme, mens Efterklang spiller melankolske rockballader på videooptagelse fra Store Vega.

Af
Jakob Weigand Goetz
1. Marts 2010
Rumpistol: »Dynamo«. © Rump Recordings
kritik

Ny ekspressionisme og mørk electronica

Klaus Ib Jørgensens »Moon-pain« er et medrivende eksempel på ‘ny ekspressionisme’, mens Rumpistols »Dynamo« byder på godt håndværk, men mangler kompositorisk substans.

Af
Jakob Weigand Goetz
23. Februar 2010
Pixel: »The Drive«. © Raster-Noton
kritik

Fra glat og galant til abstrakt elektronisk

Fem albumudgivelser præsenterer elektronisk improvisation i verdensklasse, stilpluralismens udfordringer, støjende elguitar, nordisk melankoli og musik til Nørgård-nørder.

Af
Jakob Weigand Goetz
18. Februar 2010
Albumcover. © Dacapo Records
kritik

Dansk musik, når det er allerbedst

Med Per Nørgårds sene strygekvartetter har Dacapo Records cd-født endnu en central udgivelse i dansk partiturmusiks dokumentationshistorie, som tåler vid international udbredelse.

Af
Jakob Weigand Goetz
4. Januar 2010
»Lullabies« i Literaturhaus. © Hanne Budtz-Jørgensen
kritik

Foruroligende vuggeviser og splittede værker

Wundergrund 2009 bød på skrøbelig kakofoni med spilledåser, et mashup af ni danske komponister, uforløst Nørgård-improvisation og en ung duo med et stykke vej igen.

Af
Jakob Weigand Goetz
27. november 2009

www.open-space.dk

Af
Jakob Weigand Goetz
1. Marts 2006

Postdigital musik i Norden?

Af
Jakob Weigand Goetz
1. Juli 2000

Plader

Af
Jakob Weigand Goetz
1. Juli 2000