Erfaringer, ikke værker – Borealis 2023
Der er ingen nøjagtig placering eller pil i programmet, kun vage instruktioner og et par billeder. Først skal vi med kabelbanen til Fløyen-bakken med udsigt over Bergen. Derefter følger vi vejen gennem en fugtig nåleskov. For nylig regnede det igen, det er hvidt blandt de kæmpestore graner. Vi fortsætter ned ad den snoede sti, jeg er ved at blive kold. Jeg begynder at bekymre mig om, om vi er sikre på, at vi er på rette vej, og hvor langt frem. Men her, mellem stammerne, ses festivalens velkendte flag, og en mosbeklædt træhytte dukker op bag nogle frugttræer. Det er en traditionel nordisk goáhti, et opholdssted for kunstnere, som foretager dialoger med den samiske kultur. Indenfor er der skandinavisk hyggeligt: rensdyrskind på gulvet, puder og puffer, et fritstående brændekomfur og varm te serveret af en smilende frivillig.
»Stadig pakket ind i lyde går jeg alene ned til byen«
Vi er samlet her for at lytte til en 45-minutters collage, Rođu Govkkit / Glenner i Vier, af dette års artist in residence på Borealis-festivalen, Elina Waage Mikalsen. Samernes sang og stemmer beroliger og blander sig med naturens lyde. Det sner udenfor vinduet. Nogle gange ændrer lydene sig brat og ryster nogle i vores gruppe ud af halvsøvnen, og vi ser vågne og overraskede på hinanden. Elementerne dominerer – vind og vand, jordiske droner og flammende knitren – men også kropslyde. Stadig pakket ind i lyde går jeg alene ned til byen, af og til berører jeg træerne, der er frodigt bevoksede med mos og vækster. På et tidspunkt bliver sneen umærkeligt til regn, det mest typiske vejr for Bergen.
Pool og tamilske beats
Det regner også søndag morgen ved den mere end 100 år gamle kommunale svømmehal Nordnes Sjøbad. Her kan man gå i en af de to saunaer, en opvarmet åben tank eller svømme ud til selve fjorden. Marie, leder af Geneve-festivalen Archipel, fortæller mig om den gyldne regel: Man kan bade i lige så mange minutter, som det antal grader, vandet har. Men selvom det er plus seks, formår jeg ikke én eneste gang at holde til mere end to minutter...
Heldigvis er poolens varme vand lige ved siden af, og temperaturkontrasten skaber en behagelig og langvarig kriblen i huden. Atmosfæren opvarmes yderligere af en energisk optræden af Mira Thiruchelvam, som bor lige overfor, på den anden side af fjorden. Han blander tamilske rytmer med guitarriffs og besværgelser på fløjte, som legemliggøres af Thanusha Chandresselans dans. Som mange andre norske musikere går kvinderne modigt tilbage til deres rødder, også i bandets virke i 9 grader nord (som Sri Lankas breddegrad). Deres performance er opdelt i fire dele og refererer til landbrugsritualer, opmåling af jorden, såning og høst.
Chandresselan kredser om poolen med mekaniske bevægelser og fagter, binder området med tape, går gennem omklædningsrummene og betragter os endelig fra hoppetårnet. Er vi – nu nedsænket op til halsen i lunkent vand, med uldhatte og kaffekrus – vellykkede afgrøder? Passer sådan en pop/crossover ind i den præsentation af eksperimenterende musik, som Borealis er dedikeret til? Efter disse to arrangementer – fordi jeg føler modstand mod at kalde dem koncerter – har jeg indtryk af, at det handler om andet end blot lyde eller former. Men naboerne i poolen er ligeglade med definitioner og begynder at danse til tamilske beats.
Sardinfabrik og gamelan
Jeg går tilbage i min hukommelse til åbningen af den 20. jubilæumsudgave af festivalen. Onsdag aften består af tre koncerter på to steder. Den første er en tidligere sardinfabrik, som det sømmer sig for en havneby; en labyrint af haller og industrirum forvandlet til det nye kulturcenter USF. Men vi begynder i kantinen, og scenen optræder Sjøforsvarets Musikkorps, altså ... den norske flådes brassband. Programmet er arrangeret som et surrealistisk spil, som et såkaldt »lækkert lig«, hvor på hinanden følgende mennesker skaber et digt, tilføjer ord for ord uden at kende helheden. Således udforsker de korte stykker forskellige aspekter af brassbandet, fra Maja S.K. Ratkje (69 Marching Bars of Leftovers from an Old Century) gennem Ørjan Matres groteske pompøsitet (to kontrasterende miniaturer fra Instant Music) og mysteriøse åndedrag hos Rebecca Ahvenniemi (FruSSSna KviSStar) til Knut Vaages virtuose koncert (Lydfabrikken).
Tidligere advarede den frivillige mig mod kulden i Sardinfabrikken, nu opfordrer hun mig til at tage ørepropper i ørerne
Kugleformede lamper leder os gennem gårdene til den store sal, hvor vi får varm festivalcider og tæpper til at varme os. På scenen begynder en lokal improviseret trio (sangerinden Berit Opheim, violinisten Nils Økland og hammond-spilleren Sigbjørn Apeland) at spille. Endnu et kalejdoskop af miniaturer: Nogle går tilbage til historien om emigranter, der engang forlod Bergen (lydreportage af Amber Ablett My Fathers Left), andre opfordrer os til at hvisle som vinden og hyle som ulve (Ruth Bakke og hendes Ulvevinter).
Men det er ikke slut på aftenen, vi følger atter lampernes spor. Denne gang om bord på et skib, hvor vi bliver budt hjerteligt velkommen af skipperen og transporteret til næste sted på den anden side af halvøen. Om bord begynder en vokalperformance af Maria Garcés, der går rundt på dækket som en hvidklædt slotsfrue.
Slotsreferencen er ikke tilfældig, for vi bliver sat af i Bergens middelalderlige centrum for at sætte os ned i Håkanshallen, en festsal fra det 13. århundrede bygget i sten. På en baggrund af gotiske farvede glasvinduer er der et ensemble, men de spiller ikke tidlig europæisk musik, det er et indonesisk gamelan-orkester. Lad os stoppe et øjeblik i denne sekvens af lyde: et brassband – hammondorgel – kvindestemme – slagtøjsorkester ... Tidligere advarede den frivillige mig mod kulden i Sardinfabrikken, nu opfordrer hun mig til at tage ørepropper i ørerne. Gamelan og noise?
Det har vi ikke set før, men hvorfor ikke. Dewa Alit med sin Gamelan Salukat har været aktive i mange år og spiller helt nutidige stykker for traditionelt stemte instrumenter. På Borealis præsenterer de et rigt program med hele fire kompositioner, der fylder det historiske rum med en lang messingresonans. I åbneren Genetic imponeres jeg over de glidende dynamiske ændringer og brugen af stilhed; orkestrets lyd under de trinvist faldende melodier i Syklus virker nærmest elektronisk og syntetisk. Derefter er der kun trance tilbage (selv uden noise), og musikernes sammenspil belønnes med stående bifald.
Multisensoriske oplevelser
Jeg beskriver disse tre begivenheder i detaljer her for at understrege det unikke ved Borealis. Det handler mindre om individuelle sange og mere om – oplevelser. Lige så meget som det optrædende orkester handler det om placeringen og dens aura, nogle gange også selve vejen derhen. Selvom der i Norges næststørste by naturligvis findes både et operahus og en koncertsal, undgår festivalen disse omhyggeligt. Stederne er nøje udvalgt og fortsætter en tradition (Kunsthall, Sjøbad), men opdager også nye steder (USF, Kjøtt).
Selvom der i Norges næststørste by naturligvis findes både et operahus og en koncertsal, undgår festivalen disse omhyggeligt
Oplevelsen består dog også af mindre oplagte sammenstillinger: skov/hytte\collage, pool_fjord-vand/dans\såning, ciderfabrik-tæppe, sejlads/sang→gamelan/gotik. De omfatter også ofte multisensoriske oplevelser, såsom svømning i vand eller vandreture i en snestorm. Mindet om lydene er således vævet ind i kroppens erindring – til en haptisk oplevelse, og ikke blot et destillat af et isoleret og immobiliseret øre. Jeg er også betaget af Borealis’ community building. Ved hver koncert hilser kunstnerisk leder Peter Meanwell mere eller mindre formelt publikum, annoncerer det næste event og takker kunstnerne. Festivalen har en egen code of conduct, hvor der er viet meget plads til samtykke, tilgængelighed og frihed. Man kan til enhver tid forlade koncerterne og vende tilbage til dem, toiletterne er kønsneutrale, og de frivillige giver råd i tilfælde af ubehagelige situationer (temperatur, lyd, lys). Selv når en alkoholglad lytter forstyrrer de andre under en koncert, opfører personalet sig så diskret som muligt og overtaler ham effektivt til at forlade lokalet.
Musik, der er håndgribelig, intens og utrolig kraftfuld, er VIRKELIG KRAFTIG uden at lyde for hård, anstrenge eller skade dine ører. DET ER GIGANTISKE BØLGER, der ikke lyder, som om de vil være kæmpe bølger, når de ledes gennem luften, er de mindst fem gange mindre! Deres ENERGI er virkelig ALTOMFATTENDE og rejser sig fra jorden, strækker sig ud over hele rummet uden at være overvældende. Disse bølger er store nok til at håndtere intensiteten af denne musik.
Måske endnu vigtigere er det, at de former, der er komponeret i musikken, som er sarte som edderkoppespind og knapt kan mærkes, bliver KLARE FORMER. Deres sarte drift, formernes rundhed og foranderlighed flyder eller sætter sig SOLIDT, som et SKRØBELIGT, men LEVENDE NÆRVÆR, centreret om et gennemtrængende mysterium. Når man bruger konventionelle luftledningshøjttalere vil de samme fraser således lyde utydelige, som om de bliver »slørede, uden nogen reel tilstedeværelse i deres former. De vil kun være små lyde, næsten fraværende. Bølgerne båret af strukturen er store nok til at formidle musikkens finesser og delikate egenskaber.
Det kribler i ørerne
Borealis udmærker sig ikke kun ved rummelighed og omsorg, men også ved mådehold. Programmet tager højde for overgangstiderne mellem lokationer og er ikke overlæsset med detaljer. Jeg mener den simple ligning: ét sted = ét ensemble = én sang, der fylder hele koncerten. Derudover er der en moderat doseret formidling. Udover standardaktiviteter for de yngste – her bl.a. workshoppen Sonic loops på Centre for Electronic Arts (BEK) – var der et par møder med kunstnere og kuratorer. I modsætning til mange lignende debatter på festivaler, er samtalen mellem Axel Wieders og Bill Dietz meget inkluderende. Det begynder med en introduktion til Maryanne Amachers liv og arbejde fra bunden, i enkle ord og humoristisk kommenterede billeder. Bagefter fortæller Wieders og Dietz om hendes holdning til at lytte til rummet og den kreative proces og notation af »stykket« GLIA, som kun er blevet opført én gang i Amachers levetid (i Berlin). I år forenes de resterende medlemmer af Ensemble Zwischentöne med Ensemble Contrechamps (i Bergen), i den utvivlsomme kulmination på den norske festival.
Jeg savner en historie eller et twist
Syv musikere spiller på det pyramideformede podie, først meget blødt, så højere og højere, og til sidst cirkulerer nogle af dem rundt om det mørke rum. Akustiske lyde trænger vidunderligt ind i Dietz’ elektroniske mix, indgår i feedback og buldrende lyde, som opfattes forskelligt afhængigt af, hvor man står i rummet. På et tidspunkt opstår der otoakustiske impulser, som minder mig om den førnævnte snurren i huden efter at have forladt fjorden til meget varmere vand. Det kribler i ørerne her – i den haptiske oplevelse af en 75-minutters meditation GLIA eller med Amachers ord et »gennemtrængende mysterium«.
Baby af nitinol og kortbølgeamatører
Dette er ikke det eneste stykke musik på Borealis, der fylder hele koncertens rum og tid; andre er dog kortere og mindre intense. Endnu en er præsenteret i det stramme betoninteriør i Kjøtt-galleriet, hvor der danner sig en lang kø i aftenregnen. Den lokale lydkunstner Maia Urstad optrådte også på den første festival for 20 år siden og har specialiseret sig i installationer, der involverer bølger og radio. IONISK (fra ionosfære) blev skabt til 100-året for den første transatlantiske radiosamtale, hovedrollerne udgøres af tre kortbølgeamatører med koderne LA7CFA, LB1JK og LA9BGA. De sidder ryg mod ryg omkring en søjle, iført gammeldags høretelefoner og ved skriveborde med en lampe og en notesbog. Efter at være fordybet i omgivende støj og knitren i en lang introduktion begynder de første »small talks«, der gennemføres bl.a. ved hjælp af Q-koder. Ånden i den gamle radio fremkaldes af frekvenssøgende lyde, anonymiserede kanaler og andre karakteristiske lyde, men er det nok til at skabe et performativt stykke? Jeg sidder ved siden af Davorka, kurator på den kroatiske Kontejner, som er fan af arkæologiske teknikker, og hun reagerer entusiastisk. Jeg savner en historie eller et twist, jeg kan ikke komme ind i denne installations- eller lyddramamæssige tilstand.
Jeg kan bedre lide trommetrioen Pinquins optræden. I I N T E R V A L L går trioen sammen med kunstner Kjersti Alm Eriksen (som også senere afholder workshops for børn). I midten af Cornerteaterets scene står en trækonstruktion, på hvilken hænger talrige reb og kæder, og i deres ender – masser af metalliske genstande. Musikerne kaster dem ned på brædderne, undervejs rækker de ud efter flere rekvisitter, som de ruller, triller og spinder med og skaber en symfoni af lyde. Det ligner alt sammen Jean Tinguelys støjende kinetiske lydskulpturer, her dog animeret af menneskelige kræfter. Jeg smiler, mens »pinquinisterne« rækker ud efter mikrofoner på pæle og samler lyde fra midten af scenen (de følger den uskrevne regel om ikke at træde på trægulvet i strukturen) eller banker på metalpladerne og projektørlysene over os. Der er præcision, humor og lethed i alt dette, hvilket altid er godt for musikken, men også en ægte koreografisk performativitet. Og en spændende refleksion over lydens væsentlighed og afstanden mellem intention og handling, som ikke skorter på forsinkelser og fejl.
Mekaniske skulpturer indgår også i Niti skabt i samarbejde mellem David Meyer Lysny og den norske duo Vilde&Inge. Foran violinisten og kontrabassisten bevæger bittesmå dimser lavet af nitinol sig på gulvet. Denne nikkel-titanium-legering kaldes hukommelsens metal: Ved opvarmning ændrer den form, men efter afkøling vender den tilbage til sin oprindelige form... Dette show, på grænsen mellem magi og videnskab, akkompagneres af sarte strengepulseringer og repetitioner af Vilde Sandve Alnæs og Ingri Margrete Aas. Jeg sidder på gulvet lige foran nitinol-babyen, og dens stille performance rører mig på en eller anden måde. Som Amacher skrev, tegner mekanismen »former, der er så sarte som edderkoppespind«, men det, der tæller, er dens »levende tilstedeværelse«.
Vild og Inga optræder på Borealis to gange (ligesom det schweiziske ensemble Contrechamps), hvilket jeg læste som endnu et tegn på mådehold, men også på at bevare fællesskabet. Ved deres anden koncert føler jeg, at jeg møder gamle venner. Denne gang spiller de på en bund af savsmuld, måske overført direkte fra I N T E R V A L L, hvor savsmuld faldt som regn i en af klimakserne i performancen.
Lo Kristenson forberedte til Experiences of wood – to the forest that once was et grafisk partitur, som blev udstillet ved indgangen til Bergen Studio. Et par sider med verbale instruktioner, som børnetegninger af træer og simple dobbeltgreb. Det hele får en kropslighed med fortolkningen fra musikerne, som her ikke afholder sig fra at bruge stærkere buetryk og en mindre eufonisk lyd. Over dem hænger, som tavse vidner til denne kamp‚ kompositioner af tørrede urter og græs, indsamlet af Kristenson selv. Et musikalsk herbarium.
Den solastalgiske og melankolske stemning kulminerer i finalen af dette års Borealis, Counting Backwards af Alwynne Pritchard, tidligere direktør for festivalen og BIT20 Ensemble. Orkestret, denne gang under ledelse af Jack Sheen, spiller lange nedadgående passager. I centrum er dog en pigestemme; hun læser en apokalyptisk tekst, hvori der er mange referencer til specifikke lyde, som nogle gange også optræder i den elektroniske del. Pludselig høres også stemmer fra publikum: Det viser sig, at komponisten greb sagen an på en deltagende måde og samlede et amatørkor. Men performancen ligner et ejendommeligt ritual, der finder sted midt på Cornerteaterets scene: Gennem hele værket binder fire fokuserede performere i en udførlig koreografi en fletning af snore over en træstamme. Hvornår vil de montere håndtaget og endelig løfte stammen? Men inden da begynder det hele med en falsk start, da en af performerne fejlagtigt taber et tykt reb fra sine hænder. Publikum og performeren fryser i bestyrtelse, men der er ingen latter eller kommentarer, som om vi alle føler vægten af fiasko og et fælles ansvar. Endelig træder teaterpersonalet ind på scenen med den mest almindelige stige – igen denne kløft mellem intention og handling, mellem koncept og udførelse.
»Island after island after island. The coast looks neither to east nor west, but meanders haphazardly from one point of the compass to another. And always another island beyond. She has a feeling, something like the bewilderment of a dream, when she tries to move. Tries to wake up, but can’t. Neither firm land nor open sea, but something elusive in between. She catches her breath. Is it the thought that every island is inhabited that makes her feel uneasy? Humanity secreting itself into every last enclave. She counts the bells: one, two three, four, five. Some are close, others far. Most are heavy and hang static in the air. Bolted, as they have been for centuries, to single rotating axis. But one is not. A high-pitched clattering toll moves through the city streets towards her. It passes churches that ring out the morning service. She tries counting again: one, two, three, four, five. And again she loses track. The town hall clock entangles everything in the web of its harmonics. Soon it will be time, and still the clattering handbell winds its way towards her. Then suddenly – silence. Like clockwork. Only the bells’ echoes ebbing away to nothing. One, two, three, four, five birds circle in the distance. Their flight paths interweaving, like the echo of the bells. She holds her breath, sucking the stillness into her. Waiting. Waiting. Waiting.« – Alwynne Prichard, Counting Backwards (2023)
Masser af aktive norske kvinder og mænd i alle aldre og med forskellige former for vandreudstyr – hvilket forfriskende selskab
I Bergen mærkes denne kløft ofte. Måske stærkest i det seneste værk af den kendte konceptualist og spøgefugl, Øyvind Torvund: Plans for Future Operas for pianist (Mark Knopp), sopran (Juliet Fraser) og elektronik. Stykket spilles to gange, udover aftenkoncerten også under nogle eftermiddagskoncerter, såkaldte relaxed performances. Det er særligt tilrettelagte arrangementer for små børn og seniorer, sårbare, mennesker med autisme eller med andre frygtformer/syndromer – endnu en manifestation af rummelighed og fællesskab på Borealis. Den kalejdoskopiske form i Planer for fremtidige operaer er desuden befordrende for, at vi opfatter værket i fragmenter, selvom de i deres helhed er grædende morsomme, især når man kender lidt til realiteterne, hvordan traditionelle teatre fungerer. Torvund styrer uden om alle budgetmæssige og produktionsrelaterede overfladiskheder og sporer dristige utopier i sin kompositoriske stambog. Et symfoniorkester gemmer sig i skoven her, fugle slutter sig til omkvædet, og sangere stiger ned fra skyerne – what! Idéen med en bilopera lyder særligt interessant, især da vi er tæt på en stor parkeringsplads i Åsana. Eller paranormal tetralogi, hvor solisterne i stedet for falddøre eller reb blot bruger levitation eller telepati. Men under dette surrealistiske klichéspil fra en fin operatrup er der ganske alvorlige temaer, såsom udhviskningen af modsætningen mellem natur og kunst og underfinansiering af eksperimentel kunst.
Jeg opfatter Torvunds utopiske begreber som ladet med en »blændende energi« indsamlet tidligere under en vandring i bjergene omkring Bergen. Nede på jorden nyder beboerne solen og foråret – oppe for oven er det stadig vinter og sporadisk dyb sne, selvom man allerede kan mærke tøet. Masser af aktive norske kvinder og mænd i alle aldre og med forskellige former for vandreudstyr – hvilket forfriskende selskab.
Jeg fornemmer en lignende kraft under koncerten med årets unge legatmodtagere, Ungkomponisten, der arbejder under mentorernes vågne øje (Torvund, Kristenson og Camille Norment). Introduktionsmødet, som er modereret af Meanwell, ender i en smerteligt ærlig og samtidig humoristisk diskussion om kunstnernes motiver og erfaringer. Endnu en overraskelse, men måske er det sådan, man opbygger et fællesskab i stedet for at programmere tekniske masterclasses? Trio YrrY (cello-vibrafon-trompet) er performative specialister – de delte denne ånd ikke kun med komponisterne, men også med vokalisten Mari Garcés. Koncerten havde en tydeligt accentueret ramme: Luke Drozd spillede et indledende stykke baserete på fejl (An Interpretation of an Overhearing of a Collection of Coincidences), mens Guoste Tamulynaite stræbte efter virtuos perfektion (Musicality).
Tamulanyite er en spændende ung komponist, hvis arbejde er værd at følge – ligesom Jessie Cox, hvis Existence lies in-between slutter koncerten med Ensemble Contrechamps. Stedvis minder værket om en moderne madrigal, hvor det i stedet for at løse dissonanser mere handler om at spille med brug af raslen og fløjten. Denne fortolkning undermineres dog af dirigentens sidste optræden, da han vender sig væk fra orkestret og forlader scenen. Spændende. Denne koncert, måske den mest typiske for hele festivalen, men også en meget sammenhængende og stille koncert, indledes med tre værker. Den mumlende Gaspra af Beat Furrer, en dynamisk intens Faab IV / A femme fatale af Anahita Abbasi og den selvrefererende ዐይነ-እርግብ ( ) af Sofia Jernberg. Komponisten og vokalisten synger selv noget om genfødslen af kulturelle gardiner, og resten af Contrechamps-bandet taler med hende i et slør af høje strygere.
Ånd på Borealis
Borealis har også sin egen klubsektion, men her udvides ideen om eksperimentel musik uden nogen licenser (bortset fra alkohol). Natten i Landmark begynder med den karismatiske violinist Laura Ortman, der spiller med stærke forvrængninger og hypnotiske loops. Men alt dette viser sig blot at gøde jorden til en eksplosion af metal-punk-energi fra duoen Ziúr og Elvin Brandhi. Grundlaget for deres lyd er skrig og trommer, men den anden bund er elektronisk. I den helt anden grøft fra denne elektrificerede peformance er den stille eftermiddag tilbragt med gæster hos Elina Waage Mikalsen, som jeg indledte denne rapport med. Kunstneren er værtinde i en talkshow-collage, Lyder fra mellomrommene, udtænkt som endnu et originalt uddannelsesformat. Det er en invitation til samisk kultur, som foregår i det intime rum på Østre, med sofa og lamper som i ens mormors stue. Bag forhænget er der også drinks, småkager og frugt, og i pausen serveres en traditionel lappisk gryderet. Mikalsen indleder med en historie om sine møder med samisk musik, hvor hun introducerer traditionen for joik-sang og nye læsninger af den. Takket være dette begynder jeg bedre at forstå den harmoni med naturen, som jeg intuitivt følte i skovhytten goáhti. Bagefter er Borealis-residencykunstneren vært for korte optrædener med sine gæster – guitarist Viktor Bomsted og sanger Katarina Barruk – og forbinder sig online med den canadiske forsker Suzanne Kite, som taler om biologi og etik. Hvordan kan lokale traditioner udvikles med respekt for deres oprindelige beboere? Hvilke sange kan vi indsamle, og hvordan behandler vi dem? Da Katarina og Viktor i slutningen af mødet videregiver joikken til Elina og indlemmer hende i det samiske samfund med sang, er jeg ikke den eneste, der ikke kan lade være med at fælde en tåre.
Det er sådanne øjeblikke og oplevelser, som en virkelig åben festival kan bygge – med en dialog mellem musikere fra Indonesien, samiske sangere og publikum, der møder dem for første gang. Eller folk, der ikke ved noget om Amachers soniske arkitektur eller nitinol, hukommelsens metal. Og dem, der bare vil lytte til Torvunds utopiske »operaer« eller svømme på et skib eller i en pool, med eller uden Thiruchelvam-musik omkring sig. Det er de oplevelser, vi kan få på en eksperimenterende festival i ordets egentlige forstand. Det er ikke kun en præsentation af de bedste / nyeste / de mest ... værker, men derimod et kuratorisk udvalg og et spor af oplevelser: Integreret, multisensorisk, unik. Som efterlader os med haptiske minder, som prikken i vores hud eller ører i værket GLIA. Eller performative konstruktioner, hvis betydning vi kan opdage længe efter at have oplevet dem, såsom Pritchards genvinding eller Eriksen og Pinquins kinetiske skulptur. Et træ med rødderne i vejret, væltet af vinden – nu løftet i en utopisk gestus. Den kinetiske lydskulptur I N T E R V A L L kommer alene til live ved hjælp af menneskelige handlinger. Ligesom i Counting Backwards sniger der sig let fejl og ufuldkommenheder ind, men heri ligger en værdi. Ikke alle Borealis’ koncerter og performances var vellykkede – jeg kunne nemt finde festivaler med mere fuldendte værker og »ordentlig« musik. Men jeg tror aldrig, jeg har været på en festival, der er så åben og ånder så meget.
Artiklen blev først bragt i Glissando 21. april. Borealis Festival fandt sted 15. – 19. marts i Bergen.
Oversat fra polsk af Andreo Michaelo Mielczarek